Investeren in toegankelijkheid is investeren in de toekomst
Startpagina » Advies en begeleiding » Toerisme en vrije tijd

Voer a.u.b. een woord in om te zoeken.

Toerisme en vrije tijd

Personen met een handicap vormen een interessante doelgroep voor de toeristische sector. Net zoals iedereen wensen personen met een handicap zich te kunnen ontspannen, op reis te gaan, uitstappen te maken ,....  Personen met een handicap en de steeds groeiende groep van ouderen kiezen er bovendien vaak voor om ook in het laagseizoen te reizen, waardoor we een grotere spreiding krijgen van de bezetting voor hotels, excursies enz. Een toegankelijke toeristische infrastructuur en dienstverlening maakt dat dit voor iedereen aangenaam verloopt, met een groter comfortgevoel en een grotere tevredenheid van de klanten als gevolg.

In de loop van de voorbije jaren ontwikkelde het Toegankelijkheidsbureau een uitgebreide expertise in de advisering van toeristische accommodaties (hotels, jeugdverblijven, toerisme voor allen, bed en breakfast,...), recreatiedomeinen, fiets- en wandelpaden en speeltuinen.

Zo worden in opdracht van de provincie Limburg 6 gemeenten begeleid en geadviseerd om hun bovenlokale speeltuinen toegankelijker en veiliger te maken met het oog op een hogere speelkwaliteit voor alle kinderen. Voor meer informatie: zie projecten.

Toeristische infrastructuren zoals hotels, campings, jeugdverblijven, sportterreinen, manèges, zwembaden, culturele centra, huizen voor toerisme van allen,... kunnen bovendien worden gescreend en onderzocht op de mate van toegankelijkheid. Dit gebeurt in opdracht van onder andere Toerisme Vlaanderen en de provinciebesturen van Limburg en Vlaams-Brabant. Deze toegankelijkheidsinformatie is te raadplegen op de meertalige website www.toegankelijkvlaanderen.be die bovendien door de link met de productdatabank van Toerisme Vlaanderen geïntegreerd wordt in de traditionele toeristische informatiekanalen.

Door het aanbieden van vorming, zoals onder andere ‘klantvriendelijk onthaal van personen met een handicap' en ‘klantvriendelijk onthalen en gidsen van personen met een handicap' kan ook de toegankelijkheid van de dienstverlening kwalitatief verhoogd worden.

Erkenning

Het Toegankelijkheidsbureau is erkend als adviesbureau door Toerisme Vlaanderen (www.toerismevlaanderen.be ) voor het opstellen van een adviesdossier voor het verkrijgen van één van de premies die Toerisme Vlaanderen toekent aan toeristische accommodaties en voorzieningen voor het opnemen van toegankelijkheid bij verbouwingen of nieuwbouw.

Ook voor technische opleidingen en vorming van personeel in de toeristische sector wordt het Toegankelijkheidsbureau op regelmatige basis door Toerisme Vlaanderen ingeschakeld.